Varmepumper

Buffer

Hvad er en buffer

En buffertank er en udvidelse af vandmængden i husets varmesystem. Altså i princippet bare en beholder fyldt med vand. Den har ingen ventiler eller andre styringstekniske dele i sig.

Den bruges ofte sammen med jordvarme og luft til vand varmepumper og træ-/pillefyr.

Den måde som buffertanke ofte bliver installeret, er som akkumuleringstanke. Forskellen er i hvordan man forbinder dem.

En Buffer har 2 vandrør tilsluttet, en akkumulering har 4 eller flere vandrør tilsluttet.

Hvorfor bruge en buffer

Grunden til at mange vælger at få en buffer installeret på deres varmepumpe er mange.

Jeg prøver at liste nogen af dem op herunder:

  • Bedre COP/SCOP
  • Mindsker antal start/stop af kompressoren
  • Mere jævn temperatur i radiatorer
  • Mindsker støj i radiatorkreds
  • Energi til at afrime

Hvordan fungerer en buffer

En buffer er en forøgelse af vandvolumen i varmesystemet. Og hvorfor vil man have mere vand i sit centralvarmesytem?

I “Gamle” dage, lad os sige før 2010… Der regulerede alle varmepumper via start/stop. Altså når varmepumpen begynder at varme, så får man 100% varme med det samme. Men hvis der nu kun er en enkelt radiator som har brug for varme, og varmepumpen er dimensioneret til 10 radiatorer, så stiger temperaturen meget hurtigt i varmesystemet, og det giver problemer rent teknisk, da kompressoren som laver varmen, kører for højt op i tryk, og slår fra. Efter kort tid, vil den starte igen, og hurtigt varme vandet op, og slå fra igen. Det kan en kompressor ikke holde til i længden….

For at komme udenom det problem, installerer man en buffer på f.eks. 200 liter. Så skal varmepumpen varme de 200 liter + det vand som er i varmesystemet og den ene radiator op, og det tager længere tid, så varmepumpen kører længere, og det tager også længere at køle ned igen, så den er også slukket længere.

Nu er mere eller mindre alle varmepumper frekvensregulerede, det vil sige at de kan køre fra ca. 20 – 100% ydelse. Så i teorien behøver man ikke en buffer mere, da varmepumpen bare drosler ned, hvis der ikke er et stort varmebehov.

Men om sommeren hvor der ingen radiatorer eller gulvvarmer er åbne i bygningen, eller i forår/efterår hvor måske kun lige badeværelsesgulvet er opvarmet, så er der langt fra brug for 20% af varmepumpens ydelse, og den begynder igen at starte og stoppe, med mindre man har en buffer på.

Hvor stor skal min buffer være

I en perfekt verden, ville man nok gå efter 20-30 min drifttid.

Jeg har beregnet forskellige drifttider, ud fra forskellige buffer- og varmepumpestørrelser.

Det ses tydeligt at bare 20 min. er næsten uopnåeligt.

Personligt har jeg 50 liter til min 5kW maskine og vil anbefale 50-100 liter til 0-7kW og 200 liter fra 7kW og op til 16kW.


Kan man gøre andet end en buffer for at minimere start/stop og hæve COP

JA!

Man kan få gulvvarmen til at “snakke” med varmepumpen, og drosle ydelsen på varmepumpen ned. Kontakt mig hvis du vil høre om mulighederne. Oftest kan vi klare det over telefonen eller mail.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *